با توجه به پيشرفت تکنولوژي و تاثير آن در صنعت ساختمان امروزه استفاده از مصالح مدرن و جديد جايگاه خاصي در اين صنعت پيدا کرده است . پرليت يکي از موادي است که سالهاي قبل توسط کشور هاي پيشرفته شناسائي شده و در صنايع مختلف از جمله ساختمان بکار گرفته شده است. روي آوردن به استفاده از پرليت در صنعت ساختمان داراي اهميت و ويژه گيهاي منحصر به فرد است و از اين رو ميتوان کاربرد پرليت در ساختمان را به سه دسته زيرتقسيم بندي نمود.

 سبک سازی

 عایق حرارتی و صوتی

مصارف دیگر 

الف)سبک سازی

ساخت بلوک هاي سبک ساختماني با کيفيت بالاتر از هر ماده ديگري براي تهيه بتن سبک و مطابق بالاترين استانداردهاي جهاني، پارتيشن هاي گچي پرليتي سبک، استفاده در ديوارهاي دوجداره (سيستم پوشش ديوارها) و پشت بامها، ديوارهاي غير حمال، کف اتاقها جهت کاهش بار مرده، افزايش عايق کاري ساختمان و کاهش مصرف هزينه هاي انرژي، آجر نسوز، ورقهاي نسوز، عايق پرليتي جهت جايگزيني به جاي يونوليت و پلي اورتان، آجرهاي پرليتي، پلاستر پرليت محصولاتي را که مي‌توان از پرليت منبسط شده براي صنايع ساختمان توليد نمود بشرح زير است.

بتن آماده(مخلوط سيمان پرتلند و پرليت منبسط شده) براي انواع احتياجات ساختماني، براي استفاده در ملاتها، تهيه بتن‌هاي پرليتي، براي روکاري ساختمانها، حمامها و استخرهاي سرپوشيده و غيره .1 اندود آماده که از مخلوط پرليت و گچ حاصل مي‌شود و براي جايگزيني کاهگل در ساختمانها که استفاده از آن در ساختمانها به کمک پمپ و يا ماليدن بر روي ديوار اعمال مي‌شود و سرعت کار و صرفه جويي در تعداد کارگر در اين روش، قابل قياس با روشهاي سنتي نيست، اين ماده از نظر عايق بندي صدا و حرارت نيز بر مصالح سنتي ترجيح داده مي‌شود .2 تهيه پرليت مخلوط با مواد قيري براي پوشش سقفها .3 تهيه محصولات پرليتي براي عايق بندي لوله‌هاي آب گرم وسرد .4 تهيه پرليت منبسط شده براي کف اتاقها.

ب) عایق صوتی و حرارتی

پرليت را مي‌توان به نسبتهاي مختلف با سيمان مخلوط کرد و از آن قطعه‌هاي سبک وزن تهيه کرد. ملات پرليت از ملات سيمان سبکتر ، هدايت گرمايي آن کم و جذب صداي آن بيشتر است. صفحات پرليتي را به کمک پرليت و يک ماده چسباننده نظير گچ مي‌توان تهيه نمود. اين صفحات وزن کم دارند و به عنوان عايقهاي خوب حرارتي و صوتي بکار مي‌روند. صفحات جذب صدا ، از مخلوط پرليت و آزبست پرس شده تهيه مي‌گردند معمولاً بسته به نوع و درجه حرارت عايقي از پرليت منبسط با دانه بندي هاي 0.5 تا 1 و 1 تا 4 ميليمتر استفاده مي شود. از آنجايي که پرليت يک عايق خارق العاده بوده و وزن سبک داشته و در مقابل آتش سوزي ،پوسيدگي و موريانه زدگي مقاوم مي باشد ، از آن به شرح زير استفاده مي شود.

1-عایق سبک و پرکننده - سیمان پورتلند و خمیر یا پلاستر سنگ گچ

2-عایق کردن سقف ها –عایق زیر طبقات

3-ضد حریق نمودن – آستر شومینه

4- عایق نمودن لوله ها – بلوکها 

سیمان پورتلند و پلاستر سنگ گچ

از پرليت مي توان به عنوان ماده اي متراکم کننده و تقويت کننده سيمان پورتلند و پلاستر سنگ گچ در مصارف خارجي و مقاوم نمودن تيرها و ستون ها در مقابل حريق استفاده نمود. سابقاً پلاستر از مخلوط سنگ گچ و شن ساخته مي شد. اما مشکلي که در پلاستر شني ديده مي شد اين بود که در آتش، شن ها منفجر شده و ترک خورده و به آساني تخريب مي شدند. اما به عکس پلاستر پرليتي محصوليست که در حين سبکي، ضد حريق کامل مي باشد.

عایق زیر طبقات:

چرا از پرلیت در عایق سازی استفاده می شود؟ عایق زیر طبقات پرلیت، عایقی غیرآلی بوده که فساد نیافته و به آسانی مشتعل نشده و محلی مناسب برای اسکان موریانه ها نمی شود. از آن جایی که PH آن خنثی است، در لوله کشی ها و سیم کشی های الکتریکی که در زیر طبقات انجام می شود خوردگی و سایش نیافته و به میزان زیادی انتقال صدا از یک طبقه به طبقات دیگر و از طبقه به دیوارها و از سیستم لوله های زیر طبقات کاهش می دهد. در مواردی که پرلیت به عنوان عایق زیر طبقات مورد استفاده قرار می گیرد از مواد دفع کننده آب و کاهنده گرد و غبار که به طور خاص بدین منظور تهیه شده اند، استفاده می شود .

عایق نمودن سقف ها :

از مخلوط پرليت و سيمان پورتلند با آب ، عايقي سبک و محکم بدست مي آيد که از آن براي عايق نمودن سقف ها پاگرد طبقات ، سازه هاي سبک و بسياري از موارد ديگر استفاده مي شود

مزاياي عايق نمودن سقف توسط پرليت :

-ضد حریق

- بالا رفتن درجه مقاومت در برابر حریق

- سبک و دوام طولانی

- کاهش انتقال صدا

- عایقی فوق العاده

- وزن سبک

- داشتن شیب برای دفع باران یا برف

عایق گرمایی :

مقاومت گرمایی آن چهار برابر بیشتر از پلاستر شنی می باشد بنابراین در سیستم های تهویه مطبوع نیز بدلیل این خاصیت مهمش (صرفه جویی) استفاده می شود.

مقاومت در برابر آتش :

ضد حریق و ضد سمی بودن آن چیزی در حدود 8 ساعت مقاومت در برابر حریق با حداقل وزن و ضخامت است.

کاهنده میزان آلودگی صوتی :

ساختار مشبک آن ، امکان بازتاب صوتی را به حداقل رسانده و با جذب صدا میزان انتقال صدا میان بخش ها را به حداقل می رساند.

ج ) مصارف دیگر

در رنگ سازي ، پلاستيک ، لاستيک و عايق بندي فضاي خالي ديوارهاي دو جداره بکار مي‌رود. صفحات پرليتي را به کمک پرليت و يک ماده چسباننده نظير گچ مي‌توان تهيه نمود. اين صفحات وزن کم دارند و به عنوان عايقهاي خوب حرارتي و صوتي بکار مي‌روند. صفحات جذب صدا ، از مخلوط پرليت و آزبست پرس شده تهيه مي‌گردند.